Sporten en rusten? |Blog #5

Inmiddels vliegen de dagen voorbij, de herfst begint te komen en de dagen worden korter. In deze blog kijk ik terug op de start van een nieuw schooljaar en vertel ik hoe ik het trainen combineer met alle andere dingen die ik nog doe. Fun fact: In september heb ik 42,78 km gelopen, in totaal 4h33min. Net ietsjes meer dan een marathon en toch wel een leuke totaaltijd.

Ik heb de afgelopen maand niet stil gezeten. Het begin van een nieuw (school)jaar brengt altijd weer leuke dingen met zich mee. Zo mocht ik onder andere 3 weekenden dienen op verschillende plekken. Van de 3 weekenden ben ik 2 weekenden met tieners uit mijn gemeente mee op kamp geweest om ze mee te mogen nemen in aanbidding. Ik vind dit een onwijs voorrecht en ben dankbaar dat God me daarvoor laat gebruiken.

Ondanks dat al die uitstapjes leuk zijn, merkte ik wel dat ik veel van mezelf vroeg. Hierdoor ben ik een halve week ziek geweest. Daarbij werd ik vorige week ook nog even stilgezet tijdens de training. M’n eerste 10 km stond op de planning, maar na 2 km kreeg verzuring in m’n kuiten die ik eerder nog nooit zo erg had ervaren. In beide gevallen leerde God mij dat ik moest gaan luisteren naar m’n lichaam en rustig aan moest doen.

De titel van de blog is sporten en rusten. Trainen voor een marathon kost veel sportuurtjes, maar ook zeker rustuurtjes. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt trainen voor een marathon, maar ik train met de Sportrusten methode. Met Sportrusten is je trainingsafstand nooit langer dan 14 km, je benen worden minder belast en dit voorkomt blessures. De trainingsschema’s bevatten 3 à 4 trainingen in de week, hierin zit één hersteltraining, daarbij heb je dus ook 3 à 4 dagen rustdagen in de week. De methode laat je trainen op hartslag, dus met de D-zones. Het is voor mij niet relevant hoe snel ik de marathon uit ga lopen, als ik hem maar uitloop. Door afwisseling in hartslagzones en afstanden vergroot je het uithoudingsvermogen. Laat dat nou net zijn wat je nodig hebt voor de Muskathlon. Meer informatie over deze methode vind je hier.

Inmiddels zijn er 128 dagen verstreken sinds de aanmelding. M’n eerste 100-dagen trainingsschema (10 km) zit er op en deze heb ik afgelopen weekend afgesloten met de 4Mijl van Groningen. Samen met Jochum, een van m’n vrienden, stond ik aan de start. Mijn streeftijd was 38:37 min (6 min/km). Door mijn onhandigheid was ik vergeten mijn sporthorloge aan te zetten en daardoor zag ik m’n tijd pas na de finish. Deze was maar liefst 37:02 min (5.45 min/km)! Met deze tijd kan ik via Sportrusten m’n marathontijd berekenen. Het is een berekening en het wil dus niks zeggen, maar deze tijden motiveren me wel om te blijven trainen!

Afgelopen maand ben ik wat minder actief bezig geweest met het verzamelen van het sponsorbedrag. Ik heb wel weer een aantal kledingstukken verkocht op United Wardrobe en heb met een aantal mensen kunnen spreken over het sponsoren van een kindje. Voor december staan er twee leuke acties op de planning, maar helaas kan/mag ik hier nog niks over zeggen. Zodra ik dat wel mag, laat ik het jullie weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s